Розмір облікової ставки збільшено з 6,5% до 9,5% річних

- 15.04.2014 15:59
Розмір облікової ставки збільшено з 6,5% до 9,5% річних

Проаналізувавши динаміку макроекономічних та монетарних показників у січні – квітні 2014 року, Правління Національного банку констатує напружену ситуацію на грошово-кредитному ринку України, що є наслідком погіршення ринкових очікувань економічних агентів на фоні суспільно-політичних подій.

В умовах складної макроекономічної ситуації це створює ризики для цінової стабільності, що є головним законодавчим пріоритетом діяльності відомства. Так протягом останніх місяців зафіксовано певне прискорення темпів інфляції. Зокрема приріст індексу споживчих цін у річному вимірі в березні збільшився до 3,4% порівняно з 1,2% у лютому ц.р. Водночас є ризики подальшого зростання інфляції як наслідок зниження обмінного курсу гривні та реалізації економічних реформ, наміри щодо впровадження яких оголосив Уряд України.

З метою стримування інфляційних процесів та збалансування ситуації на грошово-кредитному ринку Правління Національного банку вважає за необхідне вжити заходів у напрямі збільшення внутрішньої вартості національної грошової одиниці за рахунок застосування важелів процентної політики. Разом з іншими стабілізаційними заходами Національного банку це дасть змогу підвищити привабливість банківських депозитів, а також позитивно вплинути на кон’юнктуру валютного ринку України.

Водночас Правління Національного банку України вважає за доцільне згладити вплив від змін у процентній політиці на вартість запровадженого останнім часом механізму оперативного підтримання ліквідності банків з огляду на те, що її сьогоднішній номінальний рівень перебуває в межах ринкової вартості ресурсів.

З огляду на зазначене, Правління Національного банку прийняло постанову від 14 квітня 2014 року № 212, якою передбачено встановлення:

з 15 квітня 2014 року облікової ставки в розмірі9,5%. До цього розмір облікової ставки останній раз змінювався 13 серпня 2013 року, коли він був встановлений на рівні 6,5% річних;

процентної ставки за кредитами рефінансування, які надаються відповідно до механізму оперативного підтримання ліквідності банків на рівні подвійної облікової ставки Національного банку. До цього вона встановлювалася на рівні потрійної облікової ставки Національного банку України.

Коментуючи таке рішення Правління Національного банку, директор Генерального департаменту грошово-кредитної політики Олена Щербакова висловила впевненість, що в комплексі з іншими заходами регулятора воно сприятиме стабілізації ситуації на ринку. “Україна має багатий досвід регулювання грошово-кредитного ринку за нестандартних ситуацій. Він свідчить про те, що оптимальним варіантом дій за подібних умов є поєднання двох складових. Перша – максимальна підтримка ліквідності банків з метою вчасного виконання ними усіх своїх зобов’язань. Друга – сприяння збільшенню вартості грошової одиниці, у т.ч. через важелі процентної політики, що обмежує спекулятивний попит на ресурси та сприяє відновленню ресурсної бази банків”, - відзначила Олена Щербакова.

За її словами, такий алгоритм дій дає змогу як забезпечити нормальну роботу банківської системи, так і сприяти підтримці цінової стабільності. “Адже ті кошти, що населення вилучило з банківських рахунків, можуть тиснути на споживчі ціни”, - додала Олена Щербакова.

Довідково:

Облікова ставка є базовою відносно інших відсоткових ставок Національного банку України, зокрема за нею здійснюються операції з підтримки ліквідності банків на тендерах з рефінансування.
Облікова ставка є орієнтиром вартості позичкових коштів – змінюючи її розмір, Національний банк України надає сигнал учасникам ринку про спрямованість грошово-кредитної політики та рішучість намірів належним чином виконувати свою основну функцію щодо забезпечення стабільності гривні.


Ключові слова: облікова ставка НБУ, розмір облікової ставки

Коментарі (0)
Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

Теракт в Крокусе Сити Холл: новая информация, количество пострадавших и судьба нападавших Глава Федеральной службы безопасности (ФСБ) России
- 25.03.2024 11:19
Владелец Крокус Сити Холл взял кредиты с сыном Эмином для спасения своего безнеса Миллиардер Араз Агаларов и его сын, известный певец Эмин
- 23.03.2024 22:44
Кто хозяин Крокус Сити Холла? Данные 2024 Крокус Сити - это крупный деловой и торговый комплекс в Москве, принадлежащий российскому бизнесмену и
- 23.03.2024 22:30
Сколько погибших в Крокус Сити Холл? В подмосковном концертном зале «Крокус Сити Холл»
- 23.03.2024 21:42
Что известно о террористах в Крокус Сити, кто они, кого задержали Что стало с теми террористами, атаковавшими Крокус: кого когда задержали, кто они?
- 23.03.2024 18:24
Що пишуть європейські ЗМІ та США про теракт в Крокус Сіті Хол Що західні ЗМІ пишуть про теракт у «Крокусі», кого і чому засуджують
- 23.03.2024 18:12
Теракт у Крокус Сіті Холлі: як це було всередині, розповіді очевидців Теракт у «Крокус Сіті Холлі»: як це було всередині, розповіді очевидців
- 23.03.2024 17:30
Біля берегів Індонезії стався сильний землетрус Біля берегів Індонезії стався землетрус магнітудою 5,3
- 23.03.2024 12:49
Почему террористы напали на Крокус Сити Холл в Москве, что это за место По сообщениям, нападавшие открыли огонь, за которым последовали взрывы и возгорание
- 22.03.2024 22:00

Всі новини