WikiLeaks: Фальсифікації і "чистка" документів про геноцид вірмен

- 26.07.2011 10:49
WikiLeaks: Фальсифікації і "чистка" документів про геноцид вірмен

Політика заперечення геноциду вірмен в Османській імперії і спроби фальсифікації архівних документів зі сторони турецького уряду представлена в дезавуйованому сайтом WikiLeaks шифрованої депеші Держдепартаменту США, повідомляє ліванська газета "Жумхурія". Відповідно до публікації, в секретному донесенні консульства США в Стамбулі за N04ISTANBUL1074 від 12 липня 2004 року зібрані коментарі та свідоцтва турецьких та іноземних істориків, які безпосередньо стикнулись із цими проблемами.

Як передає аналітична шифрограма, найбільшою перешкодою на шляху вірмено-турецького примирення є "дилема геноциду вірмен і його визнання з боку Туреччини". Не припиняються взаємні звинувачення вірменських і турецьких істориків з цієї проблеми.

Вірменською діаспорою зібрані численні свідоцтва та документи, що підтверджують заплановане зі сторони турецького уряду "знищення в період 1915 - 16 рр. більше мільйона вірмен, які проживають в Османській імперії".

Туреччина, у свою чергу, опублікувала низку документів на підтримку своєї версії про події того часу, згідно з якою кілька сотень тисяч вірмен, які були депортовані у відповідь на загрозу з боку "вірменських бойовиків і жорстокі вбивства багатьох турок-мусульман", загинули від рук бандитів, хвороб і важких умов.

Як наголошується в дипповідомленні, в питанні ідентичності "у вірменської сторони немає проблем", оскільки на додаток до тисячолітньої історії та багатої культурної спадщини сам факт "трагічних подій 1915 року є важливим елементом сучасної ідентичності".

Підхід Туреччини в "підтримці турецької ідентичності" знаходиться в більш складному стані, але він незмінний з моменту створення республіки Ататюрком і донині. "Навіть сьогодні вважається, що визнання будь-яких помилок відносно вірмен з боку як будь-якого з представників держави, так і зміною урядів поставлять під сумнів твердження про кордони і права людини, а також послаблять позиції Туреччини відносно вимоги вірмен про компенсації", - вказується в аналітичній доповіді.

Вірменські й іноземні історики вказують на політику турецького уряду, який протягом десятиліть всіляко перешкоджає вільному доступу до архівів, тим самим приховуючи "переконливі докази" причетності Туреччини до геноциду.

Зокрема, професор вірменознавства університету Мічигану Геворг Бардакчян в 70-ті і 80-ті роки неодноразово звертався до ряду офіційних осіб США, відзначаючи, що з боку керівництва турецьких архівів йому не раз заявляли про необхідність "захисту документів від неправомірного і ворожого використання іноземців".

На початку 90-х колишній президент Туреччини Тургут Озал полегшив отримання ліцензій на дослідження і відкрив доступ до більш ніж 150 млн. документів. Однак, за свідченням дослідників, індексація більше 70 млн. документів, що відносяться безпосередньо до "вірменському питання", не проводиться і турецькі чиновники перешкоджають їх отримання.

Генеральний директор Національного архіву Туреччини професор Юсуф Саріней заявив дипломатам консульства США, що для доступу в архів необхідна віза Міністерства закордонних справ, а скарги вірменських дослідників пояснив відсутністю дипломатичних відносин між Туреччиною і Вірменією".

Слушні сумніви як вірменських, так і інших дослідників щодо збереження та цілісності архівних документів. Зокрема, за словами турецького історика, професора Халіла Берктая, вже було зареєстровано дві спроби "очищення" архіву від "що містять складу злочину документів за вірменським питання".

За визнанням ряду турецьких військових високопосадовців в 1919 році, перша спроба фальсифікації історичної правди і "викрадення ряду важливих документів з архіву була здійснена в 1918 році" - до "окупації союзниками Стамбула".

Берктай вважає, що вдруге процес "чистки" важливих документів зроблена у зв'язку з наміром Тургута Озала відкрити архів. За словами турецького історика, цю акцію проводила група відставних дипломатів і генералів на чолі з колишнім послом Туреччини в Іраку Нурі аль-мухаррам Бергером. Екс-посол поділився з Халілом Берктаем, який на той час працював у архіві, своїми "успіхами": "Я дійсно зарізав вірмен".

У цьому ж контексті висловився директор науково-дослідницького інституту США в Туреччині Тоні Грінвуд в інтерв'ю з офіційними особами консульства. Він заявив про те, що під час проведення досліджень в архіві група високопоставлених військових там проводила інспектування документів.

Деякі турецькі історики стверджують, що всередині архіву відбувається безперервний процес за його "очищення "від "вірменського питання", передає дипповідомлення.


Ключові слова: Вікілікс про геноцид вірменів, Турція проти вірменів, секретні депеші від Вікілікс, вірмено-турецькі відносини

Коментарі (0)
Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

На Вижниччині судитимуть прикарпатця, обвинувачуваного у зберіганні та розповсюдженні наркотиків На Вижниччині судитимуть прикарпатця, обвинувачуваного у зберіганні та
- 26.04.2024 10:53
Яким чином Флуконазол допомагає при усуненні грибкових інфекцій В аптеці ANC препарат доступний у кількох лікарських формах – капсулах, таблетках
- 24.04.2024 16:04
Практичні поради: як розкрутити Ютуб канал і залучити аудиторію Якщо у вас є аудиторія не лише на Ютуб, але й інших платформах, обов’язково використовуйте цей
- 23.04.2024 09:14
Рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання Швидко та просто: рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання
- 16.04.2024 10:32
Минулої доби шахраї ошукали двох чоловіків на суму понад 31 тисячу гривень: дізнавачі поліції розпочали кримінальні провадження Цього разу аферистам вдалося незаконно збагатитися чужими коштами під приводом
- 16.04.2024 10:09
ДНК тест для родового дерева, ДНК-экспертиза на этническое происхождение ДНК-тестирование – это мощный инструмент, который позволяет
- 15.04.2024 13:56
Образа: мозок шукає швидкі способи впоратися зі стресом Ми отримуємо сигнал ззовні, але не знаємо, що з ним робити
- 05.04.2024 11:23
Британський суд відклав екстрадицію Джуліана Ассанжа до США Засновник WikiLeaks у Великій Британії
- 01.04.2024 13:10
Чому наш організм вимагає солодкої та жирної їжі і що з цим робити Солодощі для нашого тіла це простий і, головне, швидкий спосіб о
- 01.04.2024 12:58

Всі новини